Ajankohtaista

Ajankohtaista

PTS Magazine - Siisti kulkupeli koulutuskäyttöön 


27.07.2023

- Viime vuoden lopulla saimme luvan koulutuskuntayhtymältä aloittaa valmistelut, jonka tarkoituksena oli hankkia uudempi rekkaveturi 20 vuotta vanhan tilalle, Janne Liimatainen kertoo. Tarkoituksena oli hankkia auto, jolla olisi mahdollista pienillä muutoksilla harjoitella koulutuskäytössä HCT-yhdistelmämitoilla ja painoilla eli autossa tulisi olla tällöin mm. teliveto. Kilpailutuksen kautta heille tarjottiin Volvoa ja sen perusteella ajoneuvo hankittiin kaluston jatkoksi. - Volvo on tuotu Norjasta ja sen takia olemmekin puhuneet leikkisästi, että nyt meillä on Norjan tuliainen, Janne selvittää. Auto on todella hyvillä varusteilla, koska Norjassa ajoneuvon varustukseen on panostettu kovien olosuhteiden takia.  
 

Nämä autojen rakentelut ovat pääasiassa Jannen vastuulla, koska hän toimii myös Viitasaaren logistiikan kalustovastaavana. Logistiikan opetustyön lisäksi Janne huolehtii kaluston kunnossapidosta. Hänen oman kiinnostuksensa kohteena on ollut nuoresta lähtien autojen tekniikka ja ajaminen. - Nyt kun näitä ajoneuvoja on saanut olla mukana rakentelemassa ja kunnostelemassa oppilaiden kanssa, tuo se mukavaa vaihtelua opetustyöhön, Janne selvittää.  
  
Aluksi tarkoituksena oli maalauttaa auto koulun käytössä oleviin väreihin, mutta kun he muiden opettajien kanssa olivat asiaa hieman miettineet, niin lopulta päädyttiin teippaukseen. Ideana oli löytää teippimalli, joka olisi hienon näköinen vielä vuosienkin päästä. Jokainen heitteli erilaisia ideoita malleista ja myös opiskelijat saivat antaa mielipiteen. Raakateipin sivuilta löytyi miellyttävän näköisiä autoja. Janne otti yhteyttä yritykseen ja laittoi muutaman kuvan muista koulun autoista idean kehittelyä varten. Muutaman päivän jälkeen tuli ensimmäinen ehdotus ja se oli lähes täydellinen. Vain pienillä muutoksilla ehdotus hyväksyttiin. Auto vietiin Raakateipin käsittelyyn ja muutaman päivän päästä oli valmista ja komea tuli. Tässä autossa oli ostettaessa jo alla alumiinivanteet, joka toikin mukavasti ulkonäköä mustaan autoon. 
 
Auton keulassa ollut alumiininen karjapuskuri irrotettiin teippausreissun ajaksi, koska se oli saanut hieman osumia Norjan kapeilla teillä. Onneksi koululta sai tähänkin apua, kun huoltohallissa toimiva yleismies osasi neuvoa, kuinka tällaista alumiiniosaa saa oiottua. - Yhdessä hänen kanssaan saimme puskurin oikaistua kohtuullisen hyvin, ja siitä tuli omaa silmää miellyttävä, Janne kertoo. Seuraavana tehtävälistalla on rakentaa parempi kävelytaso rungon päälle.    
 
Jotain pieniä fiksailuja on mielessä joka puolelle autoa ja näitä toteutetaan yhdessä logistiikan opiskelijoiden kanssa. - Tämä tuo mielestäni lisää taitoja huolehtia ajoneuvosta sekä hyvää oppia tilanteisiin, joissa kuljettajakin voi omalla panoksellaan saada ajoneuvon pysymään fiksussa kunnossa, vaikka se ei välttämättä ole uusinta uutta oleva, Janne pohtii. Siitä on myös työelämässä hyötyä, kun osaa itse tehdä pieniä korjailuja. - Olen vuosien aikana huomannut sen, että myös tällainen kouluauto voi olla fiksun näköinen, Janne pohtii. Pienillä asioilla, joita kalustolle on tehty, voi olla isompikin merkitys. Siisti auto antaa positiivisen kuvan muillekin tiellä liikkujille. Kenties joku voi huomata ajoneuvon ja hakeutua vaikka koulutukseen.  
 
- Härmään tulemme tietenkin näyttämään valmista autoa muutaman opiskelijan kanssa ja katselemaan millaisia ajoneuvoja Suomen maassa ja ulkomailla on talven aikana rakenneltu. Siellä on aina mukava nähdä niin uusia kuin vanhoja tuttuja. Tulehan moikkaamaan tapahtumassa, Janne kehottaa.  

 


Takaisin uutisiin
Yhteistyössä

 

Blåkläder

 

Mainosvarikko Kauhava Pohjanmaan Osuuspankki
Lippu.fi
Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä