Ajankohtaista

Ajankohtaista

PTS Magazine - Kevyttä käyttöä ja hyvää huolenpitoa


08.07.2024

Tuure Hulmi Säkylästä on osallistunut Power Truck Show -tapahtumaan useita kertoja ja vuoden 2024 näyttelyyn pitkän linjan veteraaniautoharrastaja osallistuu Sisu M162 CEV -vaihtolava-autolla. Tuure kertoo tämän niittikoppi-Sisun aloittaneen työuransa puuautona, mutta jo muutaman vuoden ikäisenä auto on siirtynyt Haapajärvelle paloautoksi.  
”Kymmenkunta vuotta sitten ajelin Pohjanmaalla ja huomasin tämän seisovan pelastuslaitoksen varikolla. Pysähdyin pihaan autoa katsomaan ja lopulta Cummins-moottorilla varustetusta autosta päästiin myös kaupoille”, kertoo Tuure.  
Veteraanikuorma-autoharrastuksen puraisema Tuure aloitti entistämistyöt, jotka osoittautuivat lopulta varsin helpoiksi hyvästä huolenpidosta, vähäisestä ajomäärästä ja kevyestä käytöstä johtuen. Ohjaamo oli pelleiltään erittäin hyväkuntoinen ja teknisesti auto oli toimiva. Päällirakenteena ollut vesisäiliö nostettiin sivuun ja ylle nostettiin vaijerivaihtolavalaitteet. Samassa yhteydessä runkoa lyhennettiin 40 sentillä. 
”Työmäärästä johtuen tämä oli sellainen nopea projekti”, painottaa Tuure, jonka mukaan kotimaisen kuorma-autotuotannon hedelmää neljän vuosikymmenen takaa hyödynnetään edelleen yrityksen kuljetustarpeiden hoidossa.  
”Sisulla ajetaan enimmäkseen lähiliikenteessä satunnaisia ajoja, joskin taannoin sillä ajettiin viikon verran kahdessa vuorossa käyttöauton jouduttua korjaamon ovien taakse”, kertoo Tuure Sisustaan, jonka museoajoneuvotarkastus saa vielä odottaa. 
Tuuren kokoelmissa olevat muut veteraanikuorma-autot sen sijaan ovat museokatsastettuja, jolloin niitä ulkoilutetaan lähinnä harrastemielessä.  
”Ensimmäisen veteraanikuorma-auton, Floby-ohjaamolla varustetun Volvo Vikingin rakensin jo 1990-luvulla. Volvon olen sittemmin myynyt pois ja tehtyä kauppaa vaimoni Merja hiukan ihmetteli. Yleensä hän ei puutu tekemiini hankintoihin, mutta valmiin auton myyntiä hän ihmetteli pitkäänkin”, kertoo Tuure, jonka mielestä auton entisöiminen on vähintään yhtä mukavaa puuhaa veteraaniautolla ajamisen kanssa. 
Entisöinneissä Tuure on ollut hyvinkin omatoiminen, sillä niin raskaat runkotyöt kuin siistit peltityötkin hän on hoitanut yhdessä harrastajaystävien kanssa. Merja-vaimo on osallistunut tekemiseen esimerkiksi verhoilijana, suurimpia ulkoistettuja työvaiheita ovat olleet ohjaamoiden maalaukset.  
Tällä hetkellä säkyläläistallissa on tämän Sisun ohella neljä valmista veteraanikuormuria, joskin tallissa ja vähän tallin ulkopuolellakin on jonossa tulevia kohteita. Veteraaniautokärpäsen pureman hoidossa laskeutuminen tallin hämyyn on sitä parasta lääkettä. 
Tuuren mukaan Power Truck Show on kasvanut alallaan merkittävimmäksi tapahtumaksi, jossa viikonloppu sujuu helposti alan uutuuksiin ja tarvikkeisiin tutustuen sekä näyttelyvieraiden kanssa tarinoiden.  
”Kyllä tästä tapahtumasta on tullut yksi kesän kiintopisteistä”, toteaa Tuure lopuksi. 

 


Takaisin uutisiin
Yhteistyössä

 

Blåkläder

 

Mainosvarikko Kauhava Pohjanmaan Osuuspankki
Lippu.fi
Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä